W dniach 26-27 września na Wydziale Nauk Biologicznych i Weterynaryjnych oraz Wydziale Nauk o Ziemi i Gospodarki Przestrzennej Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, odbyła się czwarta edycja międzynarodowej konferencji OBSIDIAN „Plant Productivity and Food Safety: Microbiology, Soil Science, Food Quality and Agricultural Genetics”. Tegoroczne spotkanie, które po raz pierwszy miało charakter hybrydowy, zgromadziło łącznie 188 uczestników z 27 krajów, takich jak: Albania, Argentyna, Armenia, Austria, Azerbejdżan, Belgia, Brazylia, Chorwacja, Gruzja, Niemcy, Węgry, Indie, Iran, Włochy, Malezja, Meksyk, Holandia, Nigeria, Polska, Republika Południowej Afryki, Hiszpania, Tanzania, Tajlandia, Tunezja, Turcja oraz Wielka Brytania.
W trakcie dwóch intensywnych dni konferencji, odbyło się 26 prezentacji ustnych oraz przedstawiono 54 posterów naukowych, które obejmowały szeroką gamę tematów związanych z bezpieczeństwem żywności, mikrobiologią, genetyką i naukami o glebie. Wydarzenie to nie tylko umożliwiło wymianę najnowszych wyników badań, lecz także zacieśniło międzynarodową współpracę między naukowcami oraz ekspertami z branży.
Konferencja, zorganizowana na wysokim poziomie merytorycznym, stanowiła niepowtarzalną platformę do wymiany doświadczeń oraz dyskusji nad nowymi wyzwaniami, jakie stoją przed rolnictwem i przemysłem spożywczym w obliczu zmieniających się warunków klimatycznych i potrzeb globalnych rynków żywnościowych. Konferencja odbyła się w ramach działalności członków Emerging Field - OBSIDIAN.